Максим Кріппа поділився планами щодо інвестицій у нерухомість, кіберспорт та ігрову індустріюМаксим Кріппа поділився планами щодо інвестицій у нерухомість, кіберспорт та ігрову індустрію

18 вересня 2024 року компанія “Ола Файн“, що належить українському бізнесмену Максиму Кріппі, стала переможцем аукціону з придбання готелю “Україна“, розташованого в самому серці Києва. Хоча Кріппа зазвичай не виступає на публіці, цього разу він дав інтерв’ю. У ньому підприємець розкрив свої основні інвестиційні напрями, серед яких ключову роль відіграють IT, кіберспорт, розробка ігор та штучний інтелект.

Про інвестиційні плани Максима Кріпи на найближче майбутнє розповіло видання Forbes.

Інвестиційна стратегія: нерухомість, IT та штучний інтелект

Максим Кріппа повідомив, що його інвестиції спрямовані на диверсифікацію портфеля у сфері нерухомості та IT, зокрема на інноваційні напрямки, такі як штучний інтелект. Бізнесмен вважає, що розвиток штучного інтелекту є важливим в умовах глобальних цифрових змін. Крім того, нерухомість, за його словами, залишається стабільним активом, що не втрачає своєї цінності навіть під час економічних викликів.

У портфелі Кріппи вже є такі об’єкти, як бізнес-центр “Парус” та кілька офісних будівель у Києві. З придбанням готелю “Україна” він планує зробити його знаковою локацією для столиці.

Мої інвестиції спрямовані на IT, кіберспорт та геймдев, а також на розвиток нерухомості. Крім того, мене цікавлять проєкти, пов’язані зі штучним інтелектом, – зазначив Кріппа у своєму інтерв’ю.

Кіберспорт та геймдев: новий рівень розвитку

Ключову роль у портфелі Кріппи відіграють інвестиції у кіберспорт та ігрову індустрію. Бізнесмен є одним із основних інвесторів у цю галузь, володіючи кіберспортивною командою NAVI та розробником культової серії ігор S.T.A.L.K.E.R. — компанією GSC Game World.

Новий етап розвитку NAVI під керівництвом Максима Кріппи

NAVI, яку Кріппа придбав у 2022 році, є одним із найуспішніших кіберспортивних клубів у світі, що досягає високих результатів на міжнародних турнірах у таких дисциплінах, як Counter-Strike та Dota 2. Команда не лише активно виступає, але й сприяє розвитку українського кіберспорту на світовій арені.

Після придбання контрольного пакету акцій NAVI Максимом Кріппою, організація почала активно розширюватися та диверсифікувати свою діяльність. Були відкриті нові напрямки, зокрема, команди в нових дисциплінах.

Одним із пріоритетів Кріппи стало відкриття академій для молодих гравців, збільшення інвестицій у маркетинг та співпраця з великими брендами — усе це стало частиною нової стратегії розвитку.

Команда NAVI з дисципліни Counter-Strike 2

Розвиток гри STALKER

Після відновлення компанії та початку роботи над S.T.A.L.K.E.R. 2 Кріппа вирішив інвестувати у GSC Game World. У 2023 році він став мажоритарним власником студії, що спричинило багато обговорень у спільноті. Інвестування Кріппи дозволило компанії продовжити роботу над S.T.A.L.K.E.R. 2 навіть за умов війни та переїзду до Чехії.

Інвестиції Кріппи забезпечили фінансову стабільність GSC Game World у важкі часи, дозволивши студії завершити розробку гри та зберегти колектив. Хоча його участь у керівництві компанії не є глибокою, фінансова підтримка виявилася критично важливою для виживання та розвитку GSC Game World.

Благодійна діяльність

У своєму інтерв’ю Максим Кріппа також торкнувся теми благодійності. Його фонд MK Foundation активно допомагає Збройним силам України, рятувальним та медичним службам. За словами підприємця, всі благодійні проєкти фінансуються за рахунок приватного капіталу. На сьогодні фонд надав допомогу на суму понад 830 мільйонів гривень, а кількість переданих автомобілів для ЗСУ досягла 1715 одиниць.

Окрім цього, S.T.A.L.K.E.R. та MK Foundation пожертвували 10 мільйонів гривень на рахунок UNITED 24 після ракетної атаки у липні 2024 року.

Допомога від MK Foundation, станом на 20.09.2024

Фінансування проєктів та джерела капіталу

Кріппа зазначив, що всі інвестиції фінансуються за рахунок доходів від диверсифікованого портфеля активів та бізнес-проєктів. Він наголосив, що всі угоди проходять аудит та відповідають чинному законодавству України.

Відповідаючи на питання журналістів щодо прозорості доходів, Кріппа підкреслив:” Я не маю жодного відношення до Evoplay, GGBet чи онлайн-казино “Вулкан”.

Олексій Степаненко

Від Олексій Степаненко

Досвідчений автор. Наразі спеціалізуюся на кіберспорті, сучасних технологіях та новітніх розробках у сфері ігор. Занурений у світ інновацій, активно досліджую нові тренди і ділюся своїми аналітичними статтями на різних платформах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *